Motorola Moto G100

Motorola Moto G100

Moto G100 – are you „Ready for”?

Ebben az évben először került csúcskategóriás lapka a Motorola legsikeresebb modellsorozatába tartozó legújabb G100-as készülékükbe.

2021. április 11. - ghiottone

 

Bevezető

2021. március 25-én került bemutatásra a Motorola sikeres G családjának legújabb tagja, a Moto G100. A készülék Kínai változatát már 2 hónappal korábban bejelentették Motorola Edge S néven, azonban a globális piacon a jobban ismert "G" sorozat tagjaként került bemutatásra.

A Lenovo a legutolsó negyedéves jelentése szerint a 2014-es akvizíció óta a legjobb eredményt produkálták a mobiltelefon eladásaik. A korábban is erős, de lényegében stagnáló Latin-Amerikai országok és Észak-Amerika mellett Európában és Ázsiában az elmúlt évben 2, illetve 3 számjegyű növekedés volt tapasztalható. A profit a kiterjedt termékportfoliójuknak és az elérhető árú 5G-s készülékeknek volt köszönhető.

 Motorola Moto G100 3 szín variánsa

 

Ebben az évben jelentősen átalakult a G család. A 2013-as indításkor még csak 1 tagja volt, majd 3 évvel később a 4. szériánál a „Plus” és a „Play” tagok is felbukkantak. 2019-re pedig már megjelent a „Power” verzió, így 4 tagúvá bővült a család. A kis G-k szaporodása mellett az is megfigyelhető volt, hogy egyre gyorsabban jöttek, vagyis lerövidült a termék életciklus is. 2021-re eljutottunk oda, hogy a G-k esetében a 2 számjegyű modellek (G10, G30, G50) a középkategória alsó és középső szegmensében viszonylag nem túl arcpirító árazással küzdenek a vásárlók kegyeiért, a 3 számjegyű modell pedig a középkategória csúcsán helyezkedve próbál versenyképes alternatívát nyújtani. Valószínűleg érkeznek még G20 és G60-as modellek is a nem túl távoli jövőben. Az új termékpalettát valahogy úgy lehet felfogni, mint a Samsung ”A” szériás készülékeit, ahol a számozás nem teljesen konvertálható át a 2 gyártó között, de érezhető a hasonlóság a Moto G-k pozicionálásában.

 

Moto G100 sajtó videó

 

A tesztünk alanyának külsejét szemlélve könnyen megállapítható, hogy a telefon egy- az-egyben a Moto G 5G Plus (Amerikában Motorola One 5G) ikertestvére. A hátlapi kamerákban, a processzorban és 1-2 apróságban fogjuk majd megtalálni az eltérést a – nyitóárakat tekintve – 100 euróval drágább G100-asnál.

 

Moto G100

 

Doboz, külső

Egy nem túl nagy, sötétkékes színű dobozban kapjuk meg a telefont. A dobozban találunk egy egyszerű, átlátszó TPU tokot - illetve a készülék már eleve ebben van „gyárilag” elhelyezve, egy 20 wattos Motorola Turbo-Power típusú gyors töltőt, egy USB-C adatkábelt, ismertetőket, egy „ready for” lapocskát és egy SIM kiszedő tűt. Ez a legegyszerűbb csomagolás, mivel egyes országokban a telefon doboza mellett találhatunk egy másik, kisebb dobozt is, ami egy Type-C to HDMI kábelt tartalmaz és a fent említett „Ready for” dokkoló megoldás használatát hivatott megkönnyíteni, illetve van ahol egy egyszerű fülhallgatót is mellékelnek a csomagolásban.

 

Moto G100 doboz

 

A G100 maximum 20 wattos gyorstöltést tud kezelni. Itt sem történt előrelépés a közvetlen elődnek tekinthető Moto G 5G Plushoz képest. Ez a sebesség inkább csak normál töltési sebességnek mondható az ebben a kategóriában egyre jobban terjedő 30 watt körüli megoldásokhoz képes. Ezek tükrében ne várjunk csodát, hiszen 0-ról 50%-os értékre körülbelül 1 teljes óra szükséges. A 5000mAh-s akkumulátor teljes feltöltése pedig több, mint 2 óra és a töltés közben melegszik a készülék, ami számomra kicsit meglepő volt. Ezért kipróbáltam egy másik Motorola töltővel és ott is ugyanezt tapasztaltam.

 

a doboz tartalma

 

A külsőt tekintve nekem sajna egy „Iridescent Ocean” fantázia névvel ellátott kékes-zöldes-lilás példányt sikerült kifognom. Még 2 másik jóval konzervatívabb színvariáns is elérhető lesz. Az egyik inkább fehérnek mondható „Iridescent Sky” és a másik a szürkés „Slate Grey” variáns. A Moto G 5G Plus fényes, csúszós felületű műanyag háza után itt már jobb tapintású - meglepő, de - szinte alig csúszós hátlapot kapunk, ami nem üveg és tok vagy skin nélkül teljesen biztos, hogy karcolódni fog rövid időn belül.

A hátlapon bal oldalt fent került elhelyezésre a négy szenzorból álló kamerasziget. A bal alsó kamera körül egy kör vakú van a makró módhoz és a kamerasziget alatt található a dupla LED vaku és egy ToF szenzor.

 

Kamerasziget

 

A G100 fizikai méreteit tekintve minimális eltérés van az elődmodellhez képest: 168.38 x 73.97 x 9.69mm, amihez a kamerasziget kb. 1 millimétert hozzátesz. A Kínai Moto Edge S-hez képest 7 grammal kevesebb lett a G100, de így is lazán átugorja a 20 dekás parizer tömegét röpke 7 grammal. Az előlapon egy kicsit vastag káva szegélyezi a 6,7 colos 1080 x 2520 pixeles, 21:9 képarányú 409 ppi-s LTPS kijelzőt. A panel maximum 90 Hz-es képfrissítést támogat, a DCI-P3 és HDR10 támogatás adott. A készülék automatikusan állítja, hogy 60 vagy 90 Hz-en működjön a képfrissítés, de mi manuálisan is kiválaszthatjuk, hogy a 2 mód közül melyiken szeretnénk használni. Az akkumulátor kímélő üzemmódban csak 60 Hz lehetséges. A kijelző manuálisan 500, automata módban pedig 613 nit körüli maximális fényerővel rendelkezik. Erős napsütésben a láthatósága az elfogadható határt alulról súrilja. A betekintési szögek jók, a panel széleinél a kamera lyukak körül és a kijelző alsó szélein látható fényszűrődés, ami sajna az IPS panelnak köszönhető. Gorilla Glass védelmet nem kapott az előlap. Feltételezésem szerint olcsóbb Panda Glass-t, vagy valamilyen ismeretlen karcálló üveget használtak.

 

Az előlapon a bal felső sarokban található 2 darab kameralyuk, ami felett középen helyezkedik el a beszélgetésekhez használható hangszóró. Sajnos nincs sztereó hangszórónk, hiszen csak a telefon jobb alsó részén elhelyezkedő rácson keresztül jön ki a középszerű hang.

A készülék jobb oldalán a bekapcsoló gomb egyben az ujjlenyomat-olvasó is, ami felett a hangerő szabályozók találhatóak. A gombok nyomáspontja megfelelő, nem lötyögnek.

 

ujjlenyomat-olvasó – power gomb

 

A készüléken alul, középen található a 3.1-s DisplayPort tulajdonságokkal is ellátott USB-C csatlakozó, amelyet jobbról egy hagyományos 3,5 milliméteres jack csatlakozó, balról pedig egy mikrofonlyuk, valamint egy hangszórórács fog közre. Összesen három darab mikrofonunk van, a második a keret bal felső részén kapott helyett, a harmadik pedig a kamerák alatt hátul, ami alá odabiggyesztették az „AUDIO ZOOM” képességekre figyelmeztető feliratot is.

 

SIM-tálca és felette a Google Asszisztens gombja

 

A keret bal oldalán felül található a hibrid SIM-tálca, amely maximum 1 TB-os microSD kártyát képes kezelni. IP tanúsítványt nem kapunk, de a Sim tálca itt is gumírozott. A hivatalos specifikációk alapján csak vízlepergető nano borítást kapunk. A SIM-tálca felett található a Google Asszisztens gombja, amelynek megnyomásával az lezárt képernyőnél is aktiválható.

 

Hardver, szoftver

 2020-as csúcskategóriás mobilok által előszeretettel használt Snapdragon 865-ös processzor már egyszer felturbózott „+” változatának egy még picit továbbhúzott órajelű SD870-es processzorát kapjuk meg a telefonban. Nem az ez évi csúcs processzor, hanem egy "lájtos" csúcskategóriás processzor. A három 2,42 Ghz-es Cortex-A77 Kryo 585 processzormagok mellett a negyedik mag 3,2 GHz-es frekvencia elérésére képes. A többi 4 darab és A55-ös magnál 1,8 GHz az órajel maximuma. A grafikus feldolgozó szerepét továbbra is az Adreno 650 integrált GPU látja el. A 64 bites, 7 nanométeres csíkszélességen gyártott processzor mellett 6 vagy 8 GB LPDDR5-ös memória és 128 vagy 256 GB UFS 3.1 tárhely szerepel.

 


eszköz infók

 

Megnéztem, hogy az Asphalt 9, az Into the Dead 2, a Rebel Racing és a Genshin Impact játékokat, hogy mennyire melegszik a processzor, illetve milyen gyorsan tölti be ezeket az alkalmazásokat. A játékok elfutnak maximum beállításokkal, és nem igazán találkoztam megakadással, belassulással vagy kép eldobálással. 1 óra alatt 16 százalékkal merítették az akkumulátort. A hátlap jobban melegedett, mint az előd G 5G Plus SD765-ös processzora és a játékok is jobban igénybe vették az akkumulátort. Egy korábbi SD855+-os készülékhez mérten is érezhető a teljesítménynövekedés, de a többletfogyasztás is. Az Antutu teszten a telefon először 671 ezres értéket ért el, majd a melegedés miatt kicsit visszafogta magát és 629 ezer körül teljesített. Egy későbbi időpontban pedig a 2 érték között, 645 ezer pontot ért el.

Gametime

 

A játékok elindulásakor felugrik a Moto Gametime értesítés, és alapértelmezetten bal oldalt egy ikont fogunk látni, amelyre ha rákattintunk, akkor egy eszközkészlet fog megnyílni. Itt beállíthatjuk, hogy az eszközkészlet látható legyen-e, csúsztatással érhetjük-e el, vagy ikonra koppintással, alkalmazás hivatkozásokat helyezhetünk el, letilthatjuk az értesítéseket, hívásokat, Moto műveleteket, valamint az alkalmazkodó fényerőt és az audió javító funkciókat is.

 


teszteredmények

 

A G100 a Motorola „MyUX” elnevezésű, alig módosított Android 11-es rendszerrel kerül forgalomba. A biztonsági hibajavító csomag szintje kibontáskor 2021. januári volt, frissítést nem talált a telefon. Hivatalosan nem közölték, hogy a G100-as hány évig fogja kapni a biztonsági frissítéseket és az újabb főverziókat, azonban a Lenovo fórumán megtalálható infók alapján Android 12 és maximum 2023. márciusi biztonsági frissítésig fogunk csak eljutni. Ez ebben a kategóriában, ilyen kezdőár mellett már kevés, főleg úgy, hogy a már korábban is említett „Ready for’ platform elsődleges felhasználói köre az üzleti felhasználók lehetnek a hivatalos oldal szerint is.

 

Moto app

 

A közel gyári Android rendszert a már megszokott „Moto” appal egészítették ki. Az alapprogramok mellett a Facebook alkalmazást installálták előre a rendszerbe, ha azonban ezt eltávolítjuk, akkor a teljes alkalmazáslistában az integráció miatt még ott találjuk a Facebook App Installer-t és Manager appokat.

 

A Moto kijelző nem aktív kijelző, ami az LTPS IPS panel miatt érthető is valamelyest – bár az amoled paneles EDGE/Edge+ sem használ mindig aktív megjelenítést. Itt a kijelzőt csak a telefon megmozgatására, illetve egy vagy két koppintásra tudjuk aktiválni, hogy látható legyen az idő, dátum aksi kijelzés körgrafikonja. Ha értesítés érkezik, akkor a kijelző 1-2 másodpercre felvillan. A kijelzőn megjelenő app ikonjára bökve több lehetőségünk is van, amennyiben az alkalmazás is támogatja ezt, így elolvashatjuk, válaszolhatunk rá, megnyithatjuk az adott appon belül, vagy ignorálhatjuk.

 

„Ready For” dokkoló

A Motorola Edge+-on szoftverfrissítéssel érkezett meg a Motorola saját asztali módja ami nagyon hasonló a Samsung „Dex” felületéhez. 9-10 évvel ezelőtt a Motorola Atrixok és a Droid Razr-ok idején már volt egy dokkoló rendszerük mini hdmi és micro usb port segítségével. Akkor a linux alapú webtop rendszert használták Android 2.3-as Gingerbread rendszeren, majd a 4.0.4-es Ice Cream Sandwich rendszerrel ezt kukázták és a Google 3.0-s tabletekre optimalizált rendszerét használták tovább. 

Ready for dock + Lenovo hordozható kijelző

 

Az új asztali mód csak azokon a Motorolákon lesz elérhető ahol a type-c csatlakozó Display port kompatibilis. Az Edge+ mellett a sima Edge esetében nem találtam információt, hogy megfogja-e majd kapni, illetve a hivatalos oldalakon található specifikációk között sincs infó a Display port funkcióról, így sajnos kétlem. A G100 tehát a második jelenlegi Motorola készülék, amely alkalmas erre az asztali módra.

Type-C kábel HDMI adapterrel összekapcsolva egy Asus ROG monitorral

 

A Samung megoldásával ellentétben itt vezeték nélkül jelenleg nem lehet aktiválni ezt a funkciót, így mindenképpen kell legalább egy type-c to hdmi átalakító, hogy normál hdmi-s kábellel ráköthessük a televíziónkra, vagy monitorunkra. Fent említettem, hogy az én példányom sajnos kábel nélkül érkezett. Egyes országokban, illetve webshopokban (amazon.de például) kapunk a telefon mellé egy type-c to hdmi kábelt is.

 

Lenovo Thinkvision monitor + BT billentyúzet és Ready for kábelel történő csatlakozás

Ha a telefont csatlakoztattuk a kijelzőhöz akkor a készüléken 4 lehetőségből választhatunk:
- Mobil asztal,
- Tv,
- Játék,
- Videócsevegés.
A kijelzőn addig egy Motorola lógós háttérkép várja a kiválasztott opciót. Lehetséges csak a kijelzőt is tükrözni, amit Chromecast segítségével természetesen vezetéknélkül is működik, mint más androidos telefonoknál. Ha eldöntöttük melyik módot szeretnénk használni akkor onnantól kezdve a telefon érintőpadként működik, amin, ha gépelni akarunk, akkor felugrik a gyári Gboard billentyűzet.

 

Maga a platform megfelelő sebességű, világos és átlátható felépítéssel. A mobil asztalt választva alapból a Google Chrome, Files, Fotók, Gmail, Play áruház és egy Médiaközpont alkalmazás került rögzítésre az asztalon. Ezeket a parancsikonokat bővíthetjük, vagy akár törölhetjük is. A tálcán alul bal oldalról haladva az alkalmazások, kereső, főoldal és a legutóbbi appok érhetőek el. Jobb oldalt zárolhatjuk az elrendezést, képernyőképet készíthetünk, megjeleníthetjük a telefon kijelzőjét, a wifi jel erősségét jelző ikont, a hangerőt és a telefon töltöttségét láthatjuk a dátum és értesítések infója mellett.

 

Játék mód BT joystickkal

 

Ha több alkalmazást indítunk el, akkor azok a tálca alsó sávjára is helyezhetőek a „kis méret” opcióval, mint amit a Windows rendszernél is megszokhattunk. Kis erőforrás igényű alkalmazások nem fognak újra töltődne, de ha multitaskinggal próbálkoznánk akkor szűk keresztmetszet a 8GB memória lesz. Megnyitottam egymás után az alábbi alkalmazásokat:
- Genshin Impact,
- Asphalt 9,
- Rebel racing,
- Netflix,
- HBO Go,
- Google Dokumentumok,
- Google Táblázatok, és
- Google Diák
Ezt követően a tálcáról újra teljes nézetre váltva az első kettőt már újra is töltötte a rendszer. Alap dokumentumokkal, excel fájlokkal, ppt-kkel jól elboldogul a rendszer.

 

Ready for dock

 

Ha csak sima kábellel használjuk, akkor az energiafogyasztás eléggé soknak tűnik, mert egy 11 perces használat lazán 5%-ot megevett az akkumulátorból. Type-C Hdmi adapternél ezért javaslom a külön type-c töltővel is használható verziót, ami tudja tölteni a telefonunkat a kapcsolódás közben is. Ha a monitorunk alkalmas type c kábelen keresztüli megjelenítésre, akkor elég lehet egy type-c to type-c kábel is. A legjobb megoldás a Motorola saját „Ready for Dock”-ja lehet, ami szintén tudja tölteni a telefont a kivetítés közben.

  

Kamera, multimédia

 

kamerák

 

A főszenzor egy 64 megapixeles 1/2.0" inches egység quad-bayer elrendezéssel f/1.7, (széles), 0,7 µm, fázis detekciós autófókusszal, optikai képstabilizátor nélkül. A szenzort az Omnivision szállította. A végeredmény – a pixel binning miatt – maximum 16 megapixel lehet, de a manuális módban a 64 megapixeles képek készítése is elérhető. Az ultraszéles lencse 16 megapixel felbontású f/2.2, 117˚-es értékekkel, ami makró módot is tud. A harmadik lencse egy 2 megapixeles szenzort rejt, ami a mélységérzékelésért felel. A negyedik lencse a 3D-s TOF szenzort és a lézeres autófókuszt rejti.

Az előlapon 2 kamerát találhatunk. A főlencse egy f2.2-es 16 megapixeles quad-pixeles szenzor, amivel a normál szelfik elkészítéséért és a videó hívások lebonyolításáért felel. A mellette található kamera egy 8 megapixeles 118-as látószöggel rendelkező optikát takar és a szélesebb látószögű szelfik elkészítéséért felelős. Videózni Full HD minőségben lehet a frontkamerák esetében. Attól függően, hogy melyik lencse van használatban, felvillan egy kör animáció az adott lencse körül.

 

 kamera app interfész

 

Készítettem pár képet a gyári kamera szoftverrel és GCam portokkal is. A kamera csak elektronikus képstabilizálást kapott, ami elég jól végzi a dolgát a videók készítése során. 6K 30 fps a maximális felbontás, ám ekkor már nem érhető el a stabilizálás. A normál és a széles látószögű kamera között videó készítése során csak és kizárólag 1080p 30 fps esetén enged váltani a szoftver. A többi videó módnál nem érhető el a felvétel közbeni váltás.
A képek esetén mivel az ultraszéles is 16 megapixel felbontású, mint a főkamera így itt nem futunk bele abba a régóta meglévő moto kamera alkalmazás hibába, ami szerint a főkamera felbontására interpolálja a szoftver a többi alacsonyabb felbontású lencse által készített képeket.
Az előd Moto G 5G Plushoz képest a széles látószögű kamerákkal készített képek esetén látható a fejlődés. Összességében azonban ne várjunk csodát. A főszenzor nem lenne rossz, de a gyári kamera app még most sem képes megfelelően belőni a fehér egyensúlyt, próbál túlélesíteni és a hdr képeknél se az igazi a dinamika tartomány. Az éjszakai mód se az igazi. Google kamera appal már jobb eredmények érhetőek el, de még túl friss a telefon és nehéz megtalálni a megfelelő portot hozzá.

 
Moto Camera alkalmazással készült képek mappája

 

 
Google Kamera alkalmazással készült képek mappája

 

A fotók, videók készítésekor nem melegedett nagyon a kamera. Egyszer körülbelül 20 perc vegyes – gyári, google kamera - használat után egy „kamerahiba” üzenetet produkált, de a 2 alkalmazás kényszerleállítását követően 5 másodperccel később rendesen működött tovább. Ezt a hibajelenséget a még kiforratlan gcam verziónak tulajdonítanám, mivel később, csak a gyári appot használva már nem tapasztaltam ilyet.
A készülék az előddel ellentétben nem kapott FM rádiót . Az alap zene lejátszó a Youtube Music alkalmazása. A Google Fotók az alapértelmezett kép- és video megjelenítő alkalmazás. A videók lejátszásakor nem volt probléma. A gyári kamera tudja a H.265-ös kódolású videók készítését is, így azok visszajátszásával se lesz gond mint az elődnél ahol egy másik telefonról felmásolt 4k 60 fps videót nem tudta megjeleníteni.

 

Videók:

 

6k 30fps - stabilizálás nélkül

 

4K 60fps

 

4K 30fps

 

1080p 60fps

 

1080p 30fps - egyedül itt lehetséges a normál és a széles látószögű kamera közötti váltás felvétel közben

 

Adatkommunikáció:

Az európai modellnél 5G esetében az alábbi frekvenciák érhetőek el: sub-6GHz band n1/n3/n5/n7/n8/n28/n38/n41/n66/n77/n78. Integrált X55-es Snapdragon 5G modem található a telefonban. 4G-nél pedig 22 frekvenciasáv van. Annak ellenére, hogy nálunk egyik szolgáltató sem forgalmazza a készüléket, megtalálható a VoLTE és a VoWIFI elérés is. A G100 dual SIM - dual stand-by elven kezeli a 2 SIM kártyát, így ha az egyik hívószámunkra befut egy hívás, akkor a másik kártya lekapcsolódik a hálózatról. Telefonálási hangminőség átlagosnak mondható, sajnos nem hozza a régebbi Motorolák kiemelkedő hangminőségét. Az antenna jelerőssége jó.

 

GPS ÉS SZENZORBOX

GPS és szenzorok

 

A Bluetooth® 5.1, valamint A2DP, LE protokoll van. A Wi-Fi 6-os szabványt ismeri a készülék, 2.4 GHz + 5 GHz 802.11a / b / g / n / ac7ax, Wifi Direct, hotspot, Chromecast támogatással rendelkezik. A pozicionáláskor GPS, A-GPS, LTEEP, SUPL, GLONASS, Galileo támogatást kapunk, ami a Kínai verzió estén BEIDOU kompatibilitással egészül ki. Viszonylag gyors és pontos a helymeghatározás. A C típusú USB csatlakozó 3.1-es Display Port támogatással. OTG, NFC, gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű van, barométer, infra nincs.

 

Akkumulátor:

Egy 5000 mAh teljesítményű akkumulátort kapunk. Az első merítési ciklusban lefuttattam pár tesztet – Antutu, Geekbench 4, 5, 3D Mark, PCMark, stb.. Kipróbáltam a fent említett játékokat kb. egy órán keresztül, több, mint 1 órát használtam az asztali módot. Internet Opera böngészővel, YouTube, Reddit, Telegram stb. nyomkodással 20 óra alatt kikapcsolásig merítve 6 és ½ óra kijelző időt sikerült elérni. Az előd SD765-ös processzora jóval energiatakarékosabb volt ennél, ott 2-3 órával több kijelző időket sikerült összehozni. A megemelt órajelű SD870-es processzor az átlagoshoz képest jobban meríti a telepet. 2 napos használat 2 sim kártyával elérhető, ilyenkor 5 óra körüli kijelző idő volt a maximum.

akkumulátor statisztika

 

Összegzés:

A processzort tekintve egy elég erős készüléket kapunk a Motorolától, ám emellett semmi kiemelkedő nincs a telefonban. A hivatalos anyagokban is csak az eddigi leggyorsabb Moto G-ként hivatkoznak rá és az üzleti felhasználóknak megjelölést láthatjuk. Az anyaghasználat 190 ezer forintért sajna manapság már elfogadott lett – azaz csak műanyag hátlapot kapunk, de ennek ellenére nincs vezeték nélküli töltés és IP védelem se, amit a Samsungtól simán megkapunk. A kijelző védelméről nem Gorilla Glass üveg gondoskodik, hanem egy meg nem nevezett karcálló üveg. A panel nem amoled, ami megnézve a Moto Edge széria hibás kijelző miatti cunami áradatot tartalmazó hivatalos fórum bejegyzést talán nem is baj. Ezek mellett a legnagyobb hiányosságot azonban abban látom, hogy amíg az új G széria a Samsung A széria ellen szeretne versenyezni, addig támogatásban fényévekkel van lemaradva tőle, hiszen 1 főverzió és 2 év biztonsági frissítés az azért mégse 3 főverzió és 4 év biztonsági update.
Ezek tükrében sokallónak tartom az 500 eurós kezdőárat ezért a készülékért, de ismerve a Motorola árazását az hamar esni fog. A zöld idegenes áruháznál például rögtön egy 35 ezer forintos kedvezménnyel lehetett megvásárolni. Véleményem szerint 300-350 euróért akár ajánlott készülék is lehetne, de addig még el kell telnie pár hónapnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://motog100.blog.hu/api/trackback/id/tr7616497808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása